Anne Babalar Buraya

SEVGİLİ PEYGAMBERİMİZ (S.A.V.) BİZ ÇOCUKLARI NASIL SEVERDİ?

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) herkesin olduğu gibi çocukların da peygamberiydi. Hayatı boyunca çocuklara özel önem göstermiştir. O'nun (s.a.v.) Dönemi'nde, Asr-ı saadette yani "mutluluk çağı"nda yaşamış çocuklar dünyanın en şanslı çocuklarıydı. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) arkasında namaz kıldılar, onun öğütlerini birinci ağızdan dinlediler, duasına, şakalarına, şefkatine, sevgisine mazhar oldular. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) ile zaman geçirmek için adeta yarıştılar. O minik sahabeler, Peygamber Okulu"nda ahlak ve erdem eğitimi aldılar ve aralarından çok önemli alimler, bilginler, yöneticiler yetişti.

O dönemde yaşamak ister miydiniz?

Cevabınızı biliyorum. "Elbette evet, O'nun döneminde yaşamayı çok isterdik!" dediğinizi duyar gibiyim...

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) çok yoğun olmasına rağmen çocukları hiçbir zaman ihmal etmemiş, onlara zaman ayırmıştır. Onlarla oyunlar oynamış, sahabeleri de bu yönde teşvik etmiştir. Sokakta, çarşıda, pazarda, mescitte bir çocukla karşılaştığı zaman mübarek yüzüne hemen bir gülümseme, neşe ve sevinç yayılmıştır. Karşılaştığı çocukların hâl ve hatırlarını sormuş, onlarla yetişkin insanlar gibi sohbet etmiştir.

Çocuklarla konuşurken diz çökmüş, onlarla aynı seviyeye gelerek göz iletişimi kurmuştur. Hasta olan çocukları bizzat ziyaret etmiş, karşılaştığı veya ziyaretine gelen çocuklara cömertçe ikramda bulunmuştur. Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) yanında yetişmiş Hz. Enes'in şu cümlesi oldukça anlamlıdır.

"Allah Resûlü'ne on yıl kadar hizmet ettim. Bir kere bana "Öf!" demedi. Yaptığım bir iş hakkında hiçbir zaman "Niçin böyle yaptın?"; yapmadığım iş hakkında ise "Söyle yapsaydın ya!" ya da "Beceremedin, ne kötü yaptın!" dediğini duymadım. On yıl boyunca bir kere zorlanacağım bir iş vermedi. Bir işi beceremeyip zayi ettiğimde bana kızmadı, beni kınamadı."

Mükemmel değil mi?

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) yetim çocuklara da özel bir önem göstermiştir. Kendisine ziyarete gelen yetim Hatibe'yi "Sevgili Kızım" diye karşılamıştır. Babaları vefat eden üç yetim kızı Kebşe, Habîbe ve Fürey'i himayesine almıştır. Bir bayram sabahı neşe içinde koşturan çocuklar arasında boynu büyük bir şekilde ağlayarak oturan elbisesi yamalı bir çocuk dikkatini çekmiş, yanına gitmiş, babasının şehit olduğu için üzgün olduğunu öğrenince,

"Sil gözünün yaşını yavrucuğum. Kaldır başını, bak sana ne diyeceğim: İster misin senin baban ben olayım? Fâtıma, ablan; Ayşe de annen olsun... Bu teklifime ne dersin?"

diyerek onu evine götürmüş, saçları taranan, güzel bir elbise giydirilen Hatibe bayram harçlığı verilerek dünyanın en mutlu çocuğu yapılmıştır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) üstün yeteneği olan çocukların bu yeteneklerini kullanması için de her zaman fırsat verilmesi gerektiği konusunda da örnek olmuştur bizlere...

Mesela, Kur'an'ı çok iyi bilen 9 yaşındaki Amr'ı öğretmen olarak tayin etmiştir.

Bir defasında Sevgili Peygamberimiz kendisine bir gömlek almış çarşıdan dönüyordu. Cebinde sadece iki dirhemi vardı. Ağlayan bir kız çocuğu gördü. Bu kızın ev sahipleri tarafından alışverişe yollandığı ama iki dirhemini kaybettiği için korktuğunu öğrenince hiç düşünmeden cebindeki son parayı o çocuğa verdi. Hurma ağaçlarını taşladığı için yanına getirilen yaramaz bir çocuk olan Rafi'yi ise tatlı dille uyarmış, bu davranışını güzellikle değiştirmesini sağlamıştır...

Beş yaşlarındaki Zeyd isimli bir çocuğun çok sevdiği bir kuşu ölünce o çocuğa taziye ziyaretine gidecek kadar yüce gönüllüdür Peygamberimiz...

Cezalandırma, azarlama, alay etme, küçümseme, korkutma, öfkelenme, hakaret etme Peygamberimizin (s.a.v.) kesinlikle başvurmadığı yöntemlerdi. Sevgi, nezaket, hoşgörü, şefkat, merhamet O'nun (s.a.v.) yöntemleriydi.

Çünkü O, kalplere sesleniyordu.

Siz, yarının büyüğü değerli çocuklar; Sevgili Peygamberimiz'i (s.a.v.) hayatınızın her alanında örnek almayı unutmayın olur mu?
Bu arada bu yazıyı anne ve babamıza da mutlaka okutalım. Böylece "Peygamberimiz biz çocukları nasıl severdi?" büyüklerimiz de öğrenmiş olur.🌹

Selam ve sevgiyle…

🖊Metin Özdamarlar

🎨Zeynep Hafsa Günhan