Anne Babalar Buraya

DÜNYADAN MUCİTLER: THOMAS ALVA EDİSON

20. yüzyılın en önemli mucitlerinden Edison, yedi kardeşin yedincisi olarak 11 Şubat 1847'de ABD'de doğar.
Ailesiyle birlikte henüz 7 yaşındayken Port Huron'a yerleşir ve burada ilköğrenimine başlar. Başarılı bir öğrenci olmayan Edison öğrenme yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırılır. Okul derslerinde başarılı olamasa bile Kimya'ya, deney yapmaya karşı ilgi duyar. Hatta buna o kadar ilgi duyar ki evlerinin kilerine Kimya laboratuvarı kurar. Burada çeşitli deneyler yapar, Volta kaplarından elektrik akımı elde etmeye yönelik araştırmalar yapar.
O sıralarda ağır bir hastalık geçirir, bu hastalık sonucu kulakları ağır işitmeye başlar.12 yaşında trende çalışırken içeriğinde kimyasal bulunan bir maddenin kırılmasıyla vagonda yangın çıkar. Edison bu yüzden işinden ayrılmak zorunda kalır ve ömür boyu ağır işitmesine yol açacak şekilde yaralanır.
Çeşitli zorluklar yaşadığı hayatının bir döneminde telgrafçılık öğrenmeye karar verir. Ve bir süre bu alanda çalışır.
1868'de bir atölye kurar, yaptığı elektrikli kayıt aygıtının patentini satamayıp maddi zorluklarla New York'a gider.
İdeallerine ulaşmak için çeşitli sorunlar yaşamış olsa da Edison 1879'da bir elektrik ampulü icat eder.
1880'de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üretmeye başlar.
Fakat 1878'de İngiliz bilim adamı Joseph Wilson Swan da bir elektrik ampulü icat eder.
Bu iki bilim adamı güçlerini birleştirmeye karar verirler. Edison ve Swan birlikte Elektrikli Aydınlatma Şirketi'ni kurarlar.
Edison 1883'te hayatındaki en büyük icat olan Edison etkisini gerçekleştirir; yani ısıtılmış bir filamanın moleküler boşlukta elektron yaymasını icat eder.
Kendi adını taşıyan Amerikan patentiyle en önemli ve en verimli mucitlerden biri olarak tarih sahnesinde yerini alan Edison'un patentlerinin çoğu Amerika'yla birlikte Almanya, Fransa ve İngiltere'nin onayına da sahiptir.

Kim bilir hayatımızı kolaylaştıran icatlar yapan ne çok mucit var?