Anne Babalar Buraya

VÜCUDUMUZDAKİ KEMİKLERİN ÇELİKTEN DAHA GÜÇLÜ OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUN?

Kemiklerimizin güçlü olduğunu az çok tahmin ederiz.



Peki ya size kemiklerin çelikten beş kat daha güçlü olduğunu söylesem…

Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir ki?
Bilim insanı Live Science'a göre vücudun en güçlü kısmı olan kemikler, benzer büyüklükteki çelikten beş kat daha güçlüdür.

Kemiğin içyapısı; sağlamlığı ve hafifliğiyle hayranlık uyandıracak şekilde mükemmeldir. Öyle ki kemiklerin kusursuz yapısı mühendisler için ilham kaynağı olmuştur. Ve en az kemik kadar sağlam olan çelik, yapı malzemelerinde bir bakıma kemiğin görevini üstlenmiştir. Fakat tüm bunlara rağmen kemikler katı çelikten çok daha sağlamdır. Çelik, sağlam olmasının yanında esnek bir maddedir. Yine de bu esneklik kemikle yarışmaya yetmez. Kemikler çelikten on kat daha esnektir. Kemiğin çelik karşısındaki gücü bunlarla da sınırlı değildir. Kemikler, çelikten üç kat daha hafiftir. Kemiğin yapısındaki bu hafiflik ve sağlamlık özellikleri hayatımızı sürdürebilmemiz için ciddi öneme sahiptir.
Peki, kemiklerimiz bu özelliklerden sadece birine sahip olsaydı hayatımızda neler değişirdi?
Örneğin; kemiklerimiz sağlam olup aynı zamanda ağır olsaydı, iskeletimiz taşıyabileceğimiz ağırlığın çok üstünde olurdu. Bu ağırlık nedeniyle hareket imkânımız azalırdı. Hatta beraberinde de günlük hayatımız kısıtlanırdı. Bir adım atmak için bile büyük bir kuvvet ve enerji harcamamız gerekirdi. Kemiklerimiz daha sert ve kırılgan hâle gelirdi. Adım attığımızda hemen kemiklerimiz çatlar ya da kırılırdı.

Peki, bunun tam tersi olsaydı ne olurdu? Yani bu sefer de kemiklerimiz hafif olsaydı ama sert olmasaydı ne değişirdi?
Böyle bir durumda sadece bir deri kütlesine dönüşürdük. Bu hâldeyken beyin, kalp gibi hayati öneme sahip birçok organımız tehlikeye girerdi.
Ancak bu iki örneği de yaşamamız mümkün değildir. Çünkü kemiklerimiz olması gereken sertlikte ve hafifliktedir.
Gördüğünüz gibi kemik, çeliğin var olmasında büyük öneme sahiptir.
Ama tüm bu öğrendiklerinize rağmen aklınızdan şöyle bir soru geçmiş olabilir.


Madem kemik çelikten daha güçlü, o zaman neden kemikle çeliği kıramayız?


Bunun sebebi de çeliğin kemikten daha yoğun olmasıdır.
Vücudumuzun iskelet sistemini oluşturan, hareket yeteneğini sağlayan, kaslara destek olan, kan hücrelerini üreten, minerallerin depolanmasını sağlayan kemikler, çelik kadar yoğun değildir. Bu da kemikleri daha hafif hale getirir ve kemiklerin daha kolay hareket etmesini sağlar.
Vücudumuzdaki en sert doku olan kemikler, aynı zamanda kalsiyum depolarıdır. Hatta sert olmalarının sebebi kalsiyum bakımından doymuş olmalarıdır.
Kemikler, bir insanın ağırlığından, yaşından, sağlığından etkilenir. Ve onları güçlendirmek için bol bol kalsiyum içeren besinler, D ve K vitamini tüketmek gerekir.
Kalsiyum, kemikleri oluşturur ve güçlendirir. D vitamini vücuda yardımcı olurken kalsiyum emilimini sağlayarak kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.
Kemiklerimizin çelikten bile güçlü olduğunu öğrendik. Ama bu kadar da değil…


Kemiklerimiz öyle güçlüdür ki bir kibrit kutusu büyüklüğündeki kemik 9 ton ağırlığa dayanabilir.

Vücudumuz hakkında şaşılacak daha ne çok şey var kim bilir?


🖊Selin Ceren Sarıgül