Anne Babalar Buraya

KARINCALARIN, KENDİ AĞIRLIKLARININ 1000 KATINI TAŞIYABİLDİKLERİNİ BİLİYOR MUYDUN?

Evinde hiç karınca gördün mü? Ya da dışarıda, bahçede veya yol kenarında? Ne kadar küçük olsalar da kedi ve köpekten sonra en sık gördüğümüz hayvan belki de karıncalardır.

İnsanlar onları en çok çalışkanlıklarıyla bilir.

Ama çok daha ilginç özellikleri var. Mesela kendi ağırlıklarının 1000 katını kaldırabiliyor olmaları gibi. Şimdi biraz karıncalarla ilgili hikâyenin en başına gidelim…

🐜Bilim insanları karıncaların izini 130 milyon yıl öncesine kadar sürebiliyorlar. Yani bu durumda dünyada yaşamış ve kara canlısı en büyük hayvan olan dinozorlarla aynı dönemde yaşamışlar.

Acaba araları nasıldı? 😀

🐜Aslında 20 bine yakın karınca türü olduğu düşünülse de yalnızca 12 bin karınca türü tespit edilebilmiş.

🐜Karıncaları her yerde bulabileceğinizi söyledik ama aslında bir yerde bulunmazlar: Antartika. Bölgenin iklimi ve yapısı karıncaların yaşaması için uygun bir ortam sunmaz.

🐜Karıncalar küçük hayvanlar. Kafalarının büyüklüğünü düşündüğümüzde çok çok küçük kafaları var diyebiliriz. Ama kafalarına oranla beyinlerinin büyüklüğü en fazla olan hayvanlar yine karıncalar.

🐜Karıncalar hayvanlar arasında en sosyal hayvanlardır. Koloni halinde yaşarlar ve kendilerine ait bir odaları yoktur. Yalnızca kraliçe karıncanın odası vardır.

Biraz ayrımcılık var sanki.😀

🐜Bir karınca yemek aramak için yuvasından çıktığında yemek bulur bulmaz hızlıca yuvaya döner. Dönerken de feromon adı verilen bir salgı bırakır. Yuvaya girer girmez diğer karıncalar feromonun kokusunu alır ve kokuyu takip ederek sürü halinde yiyeceği yuvaya taşımak için harekete geçerler.

🐜Yiyeceğin ağırlığı ne kadar ağır olursa olsun yuvaya taşımanın bir yolunu bulurlar. Bazen parçalara ayırırlar bazen de kendilerinden 1000 katı ağırlık taşıyabildikleri için bölmeye ihtiyaç duymazlar.

On yaşında birinin 720 kilo kaldırdığını düşünün.

Voooov! Çok güçlüler değil mi?

Artık karıncaları daha iyi tanıyorsun! Çok güçlü, akıllı ve çalışkanlar değil mi? Sen de kendisinden çok büyük bir yiyecek taşıyan bir karınca görürsen fotoğrafını çekip bize gönderir misin? Beraber şaşıralım! 😊

https://www.mavimisket.com.tr/sende-gonder

🖋Rukiye Şahin