Anne Babalar Buraya

ETOBUR BİTKİLER HAKKINDA ÇOK ACAYİP BİLGİLER

Bitkilerin her zaman topraktan aldığı besinleri fotosentez yaparak enerjiye dönüştürdüğünü duyarız. Ama bu bitkiler için durum farklı. Çünkü yaşadıkları topraklar besin açısından fakir. Bu yüzden topraktan almaları gereken azotu alabilmek için böcekleri yemeleri gerekiyor.

Şimdi etobur bitkilerin bazılarına yakından tanıyalım.

Sinekkapan Bitkisi:

Genelde sulak alanlarda olan bu bitki, üzerine gelen bir böceğin ya da sineğin varlığını algıladığında hemen kapanır ve onları hapseder.
Kaçmak zordur çünkü Sinekkapan bitkisi onları içeride tutmak konusunda üzerindeki salgıları kullanır ve oluşturduğu kapan, böcekler için çok güçlüdür.

Güneş Gülü:

Tatlı kokusuyla böcekleri kendisine çeker ve yapışkan maddesiyle onları üzerinde tutar. Eğer avları kaçmaya çalışırsa Güneş Gülü onların üzerine doğru kapanarak buna izin vermez. Ayrıca uzaktan bakıldığında üzerine çiğ düşmüş bir bitki gibi görünür.

Su Çarkı Bitkisi:

Bu bitkinin etrafını saran hassas tüyleri vardır. Böylece üzerine konan böcekleri kolaylıkla algılar ve kapanır. Böylece sulak bölgelerde topraktan alamadığı mineralleri almış olur. Daha çok küçük böceklerle beslenir.

Sürahi Bitkisi:

Uzaktan bakıldığında bir sürahiye benzeyen bu bitki de böcekler için bir tehlikedir. Kaygan bir sıvıyla kaplı olan bu bitkinin üzerine gelen böcekler aslında bal kokusunun kaynağını arar. Bu böcekler, bitkinin üzerindeki kaygan yapı sebebiyle bitkinin oyuk kısmına düşer ve orada biriken yaklaşık bir litrelik sıvının içerisinde öğütülür.

🖋Rukiye Şahin