Anne Babalar Buraya

KELEBEKLER HAKKINDA -ÇOK ACAYİP BİLGİLER

Baharın geldiğini nereden anlarız?

🕊Cıvıl cıvıl öten kuşlardan mı?

🍃Miss gibi kokan bahar havasından mı?

🌺Yoksa tazecik açan bahar çiçeklerinden mi?

🐛Peki ya tatlı kanatlarıyla doğayı renklendiren kelebekler?

Bizce cevap hepsi! Çünkü saydıklarımızın hepsi bir aradayken gelir bahar. 😊

İşte 20 binden fazla türüyle baharın en güzel göstergelerinden biri olan kelebekler hakkında 10 acayip bilgi ile karşındayız.

1. HEPSİNİN ÖMRÜ FARKLI UZUNLUKTA

Birçok insan tarafından sanılanın aksine kelebeklerin ömrü 1 gün değil. Bazı kelebekler 2 ay kadar bazılarıysa 1 yıl bile yaşayabiliyorlar.

2. TAT ALMA DUYGULARI AYAKLARINDA

Evet yanlış okumadın! Kelebekler ayaklarıyla tat alıyor. Bu yüzden bir şeyin tadına bakmak istediklerinde üzerine konmaları gerekiyor. Çok komik değil mi? 😀

3. KAMUFLE UZMANI

Başka hayvanlara yem olmamak için gizlenme, savunma ya da zaman kazanıp kaçma gibi farklı amaçlar için kanatlarını kapatmaları yeterli. İşte karşında iki kamufle uzmanı!

4. GÜNEŞ ENERJİSİ Mİ?

Kelebeklerin uçabilmeleri için vücut ısılarının 15 ila 40 derece civarı olması gerekir. Bu ısıya ulaşmak istediklerindeyse kanatlarını tıpkı bir güneş paneli gibi açarak güneşlenirler.

5. GEZGİN KELEBEKLER

Bazı kelebekler gezmeyi öyle çok sever ki kıtalar arası seyahate bile çıkar. Mesela Atalanta kelebekleri Avrupa'dan Afrika'ya kadar gider gelirler.

6. KELEBEKLER DE DEV OLABİLİR

Kelebek deyince aklımıza hep küçük canlılar geliyor. Peki sana bazı kelebeklerin kanat genişliğinin bir basketbol topu kadar olabileceğini söylesem? İşte karşında kanatları 25-28 cm'ye ulaşabilen bir "kuş kanat".

7. MUHABBETİ SEVERLER

Kelebeklerin kendi aralarında konuştuklarını biliyor muydun? Bilmemen çok normal çünkü bizim anlayamayacağımız bazı kimyasal sinyallerle anlaşıyorlar.

8. ŞEFFAF KANATLAR

Bazı kelebeklerin kanatları şeffaftır. Mesela "Camkanat" kelebeği.

9. IŞILTILI RENKLER

Tüm kelebeklerin kanatlarında pullar vardır. "Mavi Morfo" kelebeği gibi bazı kelebeklerin kanatlarıysa bu pullar sayesinde simli gibi ışıldar.

10. SİMETRİ SEVERLER BURAYA

Kelebeklerin iki kanadı birbirinin tıpatıp aynısıdır. İşte tam da "simetri" dediğimiz gibi!

Çok acayip bilgiler için takipte kalın! 😎