Anne Babalar Buraya

ARILARIN DANS EDEREK İLETİŞİM KURDUKLARINI BİLİYOR MUYDUN?

Diyelim ki yakınlarda çok güzel çikolatalar satan bir market gördün. Bunu arkadaşına nasıl anlatırsın? Tabii ki konuşarak dediğini duyar gibiyim. Hayvanlar âleminde sence bu haberleşme nasıl olur? Elbette her hayvan türünde bu haberleşme yöntemi farklıdır. Ama arıların nasıl iletişim kurduklarını öğrenince eminim küçük dilini yutacak kadar şaşıracaksın. 😮



Çünkü onlar dans ediyor!



Arıların neden dans ettiğini ve bu dansların esas anlamlarının ne olduğunu öğrenmeye başlayalım.

🔶1973 yılında Fizyoloji dalında Nobel Ödülü kazanan Karl Ritter Von Frisch arıları daha yakından tanımak için bazı araştırmalar yapıyorlardı. Keşfettikleri şey aslında arıların çalışkanlıklarının arkasındaki fizyolojik özellikleriydi. Mesela;

🔶Arıların görüşleri ve koku alma duyuları geliştiği için yön bulmak onlar için çok kolaydır. Yani kovandan çıktıktan sonra ne kadar uzaklaşırlarsa uzaklaşsınlar bir şekilde eve dönüş yollarını bulabilirler.

🔶Kendi zamanlarını programlayabildikleri için arıları daha çok çalışkan olarak biliriz.

🔶Arılar birbirleriyle iletişime geçmek için dans ederler. Çok eğlenceli geliyor kulağa, değil mi? 😊

🔶Diyelim ki kovandaki kâşif arılardan biri keşfe çıktı ve yakında beslenebilecekleri güzel çiçekler buldu. Hemen kovanın önüne gelip dans eder. Tarlacı arının bulduğu kaynak eğer kovana yakınsa çember dansı yapar. Çember dansı arıların iki özel dansından biridir.

🔶Kovandaki arılardan biri olsaydın ve çember dansını izleseydin şöyle bir şey görürdün: Saat yönünde ve saat yönünün tersinde dans eden arkadaş arılar…

🔶Bu dansı yapan arılar aslında hiç yön bilgisi vermez. Yani kaynak sağda mıdır solda mıdır, kaç metre ileridedir bilemezsiniz. Çünkü bu dans yalnızca kovana 50 ile 100 metre yakınlıkta olan çiçekleri, kaynakları, haber vermek için yapılır. Mesafe kısa olduğu için arılar o muhteşem koku alma duyularıyla bahsedilen o çiçekleri bulabilirler. Ama önce haberi getiren arkadaşlarını koklamaları gerekir. Böylece kokuyu tanırlar.

🔶Eğer keşfi yapan kâşif arı daha uzakta bulduğu çiçeklerden haber veriyorsa o zaman farklı bir dans yapar. Bu dansa da sallantı dansı denir. Bu dans çember dansına göre biraz daha karışıktır. Çünkü kâşif arı bu defa hem uzaklığı hem de yönü anlatmak zorundadır. Hâliyle dans biraz daha uzayabilir, biraz daha karışık olabilir.

🔶Yine kendini kovanda bu haberi alan bir arı gibi düşün. Kâşif arıyı izlerken arkadaşının sallantı dansına sallanarak karşılık verdiğini görürsün. Temelde sekiz rakamını tamamlayarak yaptığı bu dansı iyi izlemen lazım. Çünkü ne kadar uzun sürerse kâşif arı arkadaşının sana bahsetmeye çalıştığı çiçekler o kadar uzakta demektir.

🔶Tabii ki arılar sadece dans ederek iletişim kurmaz. Koku alma duyuları çok geliştiği için bu özelliklerini de iletişim kurmak için kullanırlar.

Bunu öğrenmeden önce arıların nasıl iletişim kurduğunu düşünüyordun?

🖋Rukiye Şahin